четвер, 18 грудня 2014 р.

Різновиди танцю Самба

Самба ну пе (Samba no pé - самба на ногах) - руху цього танцю використовують танцівниці (passistas), які їдуть на спеціальному барвистому фургоні при проходженні шкіл самби на карнавалах. У цьому випадку це один з видів карнавальної самби - сольний танець у виконанні жінок. Може досягнуть танцмайданчику як парний танець без підтримки, т. Е. Партнери тримаються на відстані.
Самба де гафіейра (Samba de Gafieira) - парний соціальний танець, який об'єднує в собі елементи машише , відомого раніше під назвою «бразильське танго», аргентинського танго , вальсу . На показових шоу танець виповнюється з акробатичними рухами, запозиченими з рок-н-ролу .
                                   Самба де гафіейра. Основні па головного партнера
Назва стилю походить від бразильського слова гафіейра, що позначає танцювальний майданчик. У Бразилії самба де гафіейра вважається бальних або точніше салонним танцем (dança de salão), але абсолютно відрізняється від спортивної міжнародної самби. Вражаюча відмінність двох варіантів пов'язано з тим, що самба де гафіейра сталася від машише безпосередньо [2] . Бальний танець самба (міжнародний стандарт) формувався в Європі і США на основі облагородженого і позбавленого викликає еротичності машише. Такий танець був представлений в 1909 році в Парижі парою бразильських танцюристів Дуке (бразильське вимова: Duque - Antonio Lopes de Amorim Diniz, 1884-1853) і Марією Ліна (Maria Lina). Дуке створив власну хореографію машише, якої навчав з 1914 року у відкритій їм школі танців в Парижі. В даний час робляться спроби створення стандартизації самби де гафіейра з метою прийняття її в обов'язкову латиноамериканську програму бальних танців (International Latin). Стандартні фігури самби де гафіейра призводить бразильський дослідник салонних танців Марку Антоніу Перна [3] .
Національна асоціація салонного танцю (Associação Nacional de Dança de Salão, ANDANÇAS) виникла в Бразилії в 2003 році .

Пагоді (Pagode) нагадує самбу де гафіейра, але не містить акробатичних рухів, виповнюється парами при близькому розташуванні партнерів один до одного.
Самба Аше (Samba Axé) танець виповнюється соло або великими групами. Форма самби, яка змішує елементи самби ну пе і аеробіки, обігрує жартівливі тексти пісень.
Самба реггей (Samba Reggae) зародилася в бразильському штаті Баія . Дуже поширена версія самби, яка виконується під музику реггі.
Самба де роду (Samba de roda - кругова самба або самба в колі) імпровізований афро-бразильський танець штату Баїя . Найдавніший і автентичний вигляд самби, від якого зародилася міська самба каріока. У Баіе як правило чоловіки виконують музичний акомпанемент, а жінки співають і плескають у долоні. Згідно з традицією ці виконавці складають коло, в якому зазвичай танцює тільки одна або рідше дві жінки. Чоловіки рідко входять в коло для виконання танцю. Капоейрісти також грають капоейру в колі (порт. Roda - роду), яка часто закінчується танцем самба де роду, в якій беруть участі самі капоейрісти.
Бальний танець самба ( порт. Samba internacional, англ. International Ballroom Samba) в даний час відноситься до парних спортивних бальних танців (СБТ) і обов'язковий для виконання в латиноамериканській програмі.
Самба на Чемпіонаті Світу 2012, латиноамериканська програма, Відень
Для бального танцю самба характерні часта зміна положень партнерів, рухливість стегон і загальний експресивний характер. Танцювальні рухи характеризуються швидким переміщенням ваги тіла за допомогою згинання і випрямлення колін. Основна тактова схема хореографії: «a-slow, slow, a-slow, slow». Деякі типові па танцюристів: бота Фогу (від назви району Ріо-де-Жанейро Botafogo), корту Жака (corta jaca), поворот (volta), швидкий рух (whisk) і схрещування (cruzado).
Бальний танець самба виник в результаті взаємного впливу двох культурних традицій: африканських ритуальних танців чорношкірих рабів, які прибували до Бразилії з Конго , Анголи і Мозамбіку , і європейських танців ( вальс , полька ), привнесеними португальцями. Самба також зазнала впливу бразильського танцю шоті ( порт. Xote, xótis), що розвинувся з шотландської польки в її німецькому варіанті. Бразильський шоті не слід плутати з екосези . До контакту з європейською культурою в африканців не було парних танців.
Британська енциклопедія зазначає, що даний стиль парного танцю має бразильське походження. Цей вид самби став популярним в США і Західній Європі в кінці 40-х років XX століття . Багато руху танцюристів були запозичені з машише ( «бразильське танго»), який був у великій моді в Бразилії в 1870 - 1914 рр. Партнери можуть розривати пару і виконувати деякі танцювальні рухи на значній відстані один від одного [4] .
В Європі аж до 1914 року бальний танець самба не був відомий, оскільки в моді був бразильський танець машише, а в Бразилії до початку 30-х років XX століття в міському середовищі самба існувала в симбіозі з машише: самба-машише (samba-maxixe) . Машише заборонявся через еротичні рухів танцюристів. Слід зазначити, що сексуальна відвертість і експресія машише також властива ангольському танцю таррашінья (tarraxinha), що прийшов від повільної ангольської Семба і вважається різновидом Кізомба , а у всіх цих танцях присутній характерне древнє ритуальне рух - умбігада. Така явна паралель надає безперечні підстави для припущення про єдиний початку ангольської Семба і бразильської самби.
Незважаючи на те, що цей бальний танець називається самбою і походить від бразильських танців, в Бразилії він носить назву «міжнародна самба» ( порт. O samba internacional), не рахується типово бразильським і мало відомий в країні. Костюми танцюристів, музичний супровід і стиль виконання міжнародної самби мають мало спільного з самбою де гафіейра, яка є популярним бальним танцем в Бразилії. Рухи сучасного бального танцю самба головним чином ґрунтуються на па, запозичених з машише, і не завжди виконуються в ритмі самби, оскільки часто супроводжуються музикою фламенко , ча-ча-ча і сальси .
Порівняно з іншими латиноамериканськими бальними танцями парна спортивна самба в своїй еволюції в найбільшій мірі віддалилася від витоків, які дали їй свою назву, і за межами Бразилії може називатися «бразильський вальс» (Brazilian Waltz)

Немає коментарів:

Дописати коментар